Obawiasz się, że niedobór potasu w czasie ciąży może utrudniać prawidłowy rozwój płodu? Twój niepokój nie jest bezpodstawny. Kobieta spodziewająca się dziecka powinna spożywać odpowiednią ilość potasu w codziennej diecie. Jakie są korzyści z jego przyjmowania i jak wpływa on na organizm?
Potas to ważny pierwiastek, którego stężenie trzeba uważnie obserwować w czasie ciąży. Organizm kobiety potrzebuje w tym okresie jego optymalnych ilości do prawidłowego funkcjonowania. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu płodu, a niski poziom potasu może przynieść niepożądane skutki. Wpływa on na pracę mięśni i odpowiada za równowagę płynów i elektrolitów, odgrywa też kluczową rolę w przekazywaniu impulsów nerwowych i uwalnianiu energii z ważnych składników odżywczych, takich jak tłuszcz, białko i węglowodany. Ponadto wraz z sodem reguluje ciśnienie krwi. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w potas może też zapobiec skurczom nóg, które są częstym zjawiskiem podczas ciąży.
Jeśli nie stosujesz zdrowej i zbilansowanej diety, możesz cierpieć na niedobór potasu. Dodatkowo, utrzymujące się wymioty i biegunka mogą również spowodować spadek poziomu tego pierwiastka we krwi. A ponieważ jej objętość w czasie ciąży zwiększa się nawet półtora raza, może być konieczne suplementowanie potasu dla utrzymania właściwej równowagi chemicznej w organizmie.
Typowe objawy zbyt niskiego stężenia potasu podczas ciąży to skurcze mięśni, drętwienie i mrowienie kończyn, słabość, zmęczenie i zawroty głowy, depresja, nieprawidłowy rytm serca, niskie ciśnienie krwi, suchość skóry, zaparcia. Zbyt niski poziom potasu we krwi w ciąży powoduje także obrzęk ciała. Występuje on najczęściej w trzecim trymestrze ciąży. Jeśli tylko zaobserwujesz u siebie jakiekolwiek z powyższych objawów, niezwłocznie skontaktuj się ze swoim lekarzem.
Aby utrzymać równowagę witamin i minerałów w organizmie, warto stosować zrównoważoną dietę. Produkty bogate w potas, które można bezpiecznie spożywać w czasie ciąży, to ziemniaki, fasolka, suszone pomidory, suszone owoce (figi, morele, brzoskwinie) i banany. Oprócz potasu zawierają wysoki procent żelaza, błonnika i witamin, które pomagają w rozwoju dziecka, regulują pracę układu trawiennego i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
Większość lekarzy zaleca kobietom spodziewającym się dziecka przyjmowanie 4 700 miligramów potasu dziennie. W przypadku matek karmiących, spożycie powinno wynosić około 5 100 mg na dobę. Nie zawsze udaje się uzyskać takie wartości z samej diety, dlatego konieczne może być sięgnięcie po dodatkowe leki zawierające potas, np. Aspargin. Przed ich zażyciem należy zasięgnąć porady lekarza, który zleci badania określające poziomy pierwiastków we krwi i pomoże ustalić dokładne dawkowanie.