W jakich produktach jest magnez? Zobacz, co zawiera dużo magnezu

Magnez to niezwykle istotny pierwiastek, który pełni ważną rolę w funkcjonowaniu wielu układów i narządów. Niedobory, zmniejszone wchłanianie się lub brak tego składnika w dostarczanych posiłkach może niekorzystnie wpłynąć na działanie naszego serca, układu nerwowego i pokarmowego. Klucz do sukcesu? Starannie zaplanuj swój jadłospis i zbilansuj dietę. Dzięki temu nie tylko ustabilizujesz poziom magnezu, ale również poprawisz swoje ogólne samopoczucie i stan zdrowia. Szukasz pomysłu na posiłek z wysoką zawartością magnezu? Podpowiadamy, po jakie produkty sięgnąć.

Co zawiera dużo magnezu? Produkty bogate w magnez

Jakie produkty zawierają magnez w większych niż zazwyczaj ilościach? Niezwykle bogate źródła magnezu to min.:

  • produkty wielozbożowe – wśród nich królują otręby pszenne i zarodki pszenne, kasza gryczana.
  • orzechy i pestki produkty bogate w magnez to pestki dyni, migdały i orzechy nerkowca.
  • rośliny strączkowe: biała fasola, groch, również soja, jabłka i suszony koperek i natka pietruszki to również doskonałe, naturalne źródła magnezu.

Niedobór magnezu – co jeść?

Jeżeli podstawą twojej diety są przetworzone i gotowane produkty, koniecznie zmień nawyki. Zamień przetworzone na świeże, a gotowe przekąski lub półprodukty na zdrowe sałatki i surówki. Objawy niedoboru magnezu to między innymi permanentne zmęczenie, kłopoty ze snem i koncentracją, skurcze łydek i mimowolne drganie powiek. Brzmi znajomo? Przykładowe produkty i posiłki, które mogą być cennym źródłem magnezu, to: sałatka z pestkami dyni, obiad z kaszą gryczaną, zdrowe przekąski: banany, słonecznik, orzechy laskowe i migdały. Co jeszcze zawiera dużo magnezu? Otręby, dzika róża, ciemne pieczywo i kiełki – wybierz swoje ulubione smaki i nie zapomnij o produktach bogatych w ten pierwiastek podczas komponowania posiłków.

Woda – źródło życia i… magnezu!

Istnieje kilka teorii na temat stosownej ilości dziennego spożycia wody i innych płynów. Jedna z nich głosi, że szacunkowo to 1 litr na 30 kilogramów masy ciała. Według innych statystyk może to być do 3,5 litra i zależy od ilości spożywanego pokarmu. Więcej wody należy pić podczas wzmożonej aktywności fizycznej i przy wysokiej temperaturze powietrza. Dla osób, które mają problem z niedoborem i przyswajaniem magnezu, mamy dobrą wiadomość – na rynku dostępne są produkty, które zawierają wysoki poziom tego pierwiastka. Wystarczy podczas zakupów sięgnąć po wodę, która zawiera minimum 200 mg magnezu na 100 ml. Regularne picie takiej wody pomoże uzupełnić w organizmie poziom magnezu.