Czy produkty spożywcze są w stanie uzupełnić niedobory potasu?

Czy wystarczy zdrowo się odżywiać, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość potasu? Jakie produkty należy wprowadzić do swojego jadłospisu, a jakie ograniczyć?

Norma potasu w organizmie i objawy niedoboru

Dzienne zapotrzebowanie na potas dla osób dorosłych (powyżej 19. roku życia) oraz kobiet w ciąży wynosi 4700 mg na dobę. W przypadku matek karmiących ilość ta rośnie do 5100 mg dziennie. W badaniu krwi na czczo powinniśmy mieć 3,7–5,3 mmol/l  potasu. Czy taką jego ilość jesteśmy sobie w stanie zapewnić samą dietą? Jakie produkty spożywcze powinny się w niej znaleźć?

Warzywa i produkty spożywcze bogate i ubogie w potas

Potas jest składową bardzo wielu produktów spożywczych. Jego dobrym źródłem są warzywa i owoce:

– banany – 358 mg / 100 g

– awokado – 507 mg/ 100 g

– ziemniaki – 421 mg/100 g (surowe)

– zielony groszek – 353 mg/ 100 g

– soja (2132 mg /100 g nasion suchych)

– szpinak 580 mg/ 100 g

– chrzan – 740 mg/ 100 g

– natka pietruszki – 695 mg / 100 g

– buraki – 325 mg/ 100 g (w postaci surowej, np. jako sok)

– bataty 542 mg/ 100 g

– pomidory – 237 mg/100 g

– arbuz – 641 mg / 100 g

– fasola (1188 mg/100 g w nasionach suchych)

Należy jednak pamiętać, że warzywa i owoce tracą nawet połowę ilość potasu, kiedy poddamy je obróbce termicznej. Najlepiej zrezygnować z gotowania powodującego największe straty i zastąpić je przygotowywaniem posiłków na parze.

Bogatym źródłem potasu są również produkty zbożowe. Do diety należy włączyć różnego rodzaju kasze i płatki (np. otręby pszenne dostarczają 1121 mg potasu w 100 g)  oraz pełnoziarniste pieczywo. Dobrą przekąską mogą być pistacje (1090 mg/ 100 g), migdały (778 mg/ 100 g), pestki dyni (810 mg/ 100 g),  suszone figi (938 mg/ 100 g), rodzynki (833 mg/ 100 g) i kakao 16 % ( to aż 1927 mg/100 g). Istnieją sytuacje, kiedy powinniśmy jednak ograniczyć spożywanie potasu. Dzieje się tak w przypadku chorób nerek. Dietetycy zalecają wówczas podwójne gotowanie produktów spożywczych. Mało potasu znajduje się też w jasnym pieczywie, drobnych kaszach (manna, krakowska), jabłkach, malinach, truskawkach.

Dowiedz się, czym grozi niedobór potasu.

Czy sama dieta zaspokoi zapotrzebowanie na potas?

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas, powinniśmy stosować urozmaiconą dietę, bogatą w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Najlepiej też ograniczyć spożycie alkoholu i kofeiny oraz zrezygnować z żywności przetworzonej, której składniki mogą obniżać przyswajalność drogocennych pierwiastków. Aby potas wchłaniał się lepiej, należy również zadbać o dostateczną ilość magnezu w diecie lub dostarczyć go sobie w postaci odpowiedniego preparatu. Warto też kontrolować poziom minerałów we krwi, aby móc w porę przeciwdziałać niedoborom. W ich przypadku najlepiej sprawdzą się preparaty o statusie leków.

Przeczytaj o formach potasu i ich przyswajalności.